Monday, 5 December 2016

QASEH IKAN BAKAR,PERLIS

Hi dan Assalamualaikum,harini saya nak review satu kedai makan yg popular dgn set ikan bakaq yg MURAH di Perlis. Normally,kalau u guys pergi makan ikan bakar kat tempat lain harganya atas RM100.Tapi di QASEH IKAN BAKAR,u boleh pilih set-set yg kesemuanya under RM100. Murah kan? Tapi if u guys tak nak pilih set pun takpa.U guys can choose based on your budget. Kalau u guys taknak tunggu lama2 or IF u nak bila pergi sana ja,makanan dh siap terhidang,U perlu call owner dia (0166644352 -AMIR ) and bagitau pukul berapa nak pergi makan.Kalau u ada majlis apa2 ,u can ask the owner (AMIR) untuk tempahan. Ada banyak pejabat yang telah tempah makanan dekat QASEH IKAN BAKAR especially untuk majlis berbuka puasa seperti SK SENA,Agensi Dadah Kebangsaan,JPN Perlis,Politeknik Syed Sirajuddin,Rumah Anak-Anak Yatim di Perlis dan lain-lain.Salah satu menu yg popular kat sana ialah SOTONG GORENG TEPUNGG. Qaseh Ikan Bakar bertempat di hadapan Pejabat SUK Seriab,Perlis dan mula berbuka pada pukul 5.30pm-12.30 am. Tempat dia luas dan ada sediakan surau and toilet. U guys boleh pergi ke akaun facebook diorang (https://www.facebook.com/QasehikanbakaQ/?fref=ts#). I gave about 4 and half stars to this restaurant. #HIGHLYRECOMMMENDED. Here are some photos of their delicious and affordable menus.
SET YANG DISEDIAKAN


IKAN SIAKAP BAKAR 

IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA 

ONE OF THE SETS

SAYUR GORENG KAILAN

SOTONG GORENG TEPUNG

TELUR DADAR

TOMYAM


FULL HOUSE


Saturday, 17 October 2015

Abu Bakar As-Siddiq

Image result for abu bakar as siddiq






Kisah Abu Bakar As- Siddiq

Beliau merupakan sahabat Rasulullah SAW.Nama sebenar beliau ialah Abdullah bin Abi Khufafah Osman bin Umarabi Kaqbi. Beliau dilahirkan di Mekah pada tahun 572 Masihi (2 tahun selepas kelahiran Rasulullah SAW). Beliau berasal daripada keturunan bangsawan Arab Quraish.Abu Bakar As Siddiq merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya dan menyumbang ke arah Islam.Setelah beliau memasuk Islam , beliau digelar As-Siddiq  kerana pemberiannya sentiasa yakin. Sebelum memasuk Islam,beliau tidak pernah menyembah berhala dan meminum arak.Setelah memasuk Islam,beliau terkenal sebagai sahabat yang sangat teguh imannya.


Antara jasa-jasa Beliau: 


-Berjaya menghapuskan golongan murtad dan orang yang mengaku menjadi Nabi.

-Mengembangkan syiar Islam.

-Memberi hukuman kepada golonan yang enggan mengeluarkan zakat.


-Mengekalkan keimanan yang telah diasakan oleh Rasulullah SAW.

-Berusaha mengumpulkan Al-Quran di atas cadangan Saidina Omar Al-Khattab setelah ramai penghafaz Al-Quran mati syahid.




10 PESANAN IMAM SYAFIE'


Imam Syafie' dilahirkan di Gaza,Palestin  pada tahun 150 Hijriah (767-820 Masihi).

Antara 10 pesanan beliau:

1) Kurangkan tidur,makan dan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.
   
2)Mengqadakan kewajipan-kewajipan yg tertinggal,mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi,membuat persediaan untuk mati dan rasa cinta kepada Allah SWT.

3)Membuang tabiat suka menabur fitnah,tabiat kencing merata-rata,memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi


4)Tak bercakap bohong,tinggalkan maksiat, nasihat menasihati.


5)Menahan kemarahan,banyak berzikir,mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan setiap kesulitan yang ditimpa.


6)Buang tabiat suka mengumpat,suka bantu orang yang beriman dan berjemaah.


7)Berbuat baik kepada kedua ibu-bapa.selalu bersedekah dan memperelokkan akhlak.


8)Redha dengan qada dan qhada' Allah SWT,bersabar menerima bala dan dugaan,bersyukur dengan kenikmatan yang Allah SWT berikan serta segera bertaubat dari melakukan kemaksiatan.


9)Memperbanyakkan selawat keada junjungan besar kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W,mengikut sunnah Baginda,menyayangi para sahabat dan mencari kelebihan dan keredhaan dari Allah SWT.


10)Mengajak manusia ke arah kebaikan dan meninggalkan serta membenci kemaksiatan,menegah dari kemungkaran.




Image result for image imam syafie
wasiat beliau

Image result for imam syafie


Wednesday, 7 October 2015

LIFE

Life is on. Whether u choose to move on and take a chance in the unknown. Or stay behind, locked in the past, thinking what could have been.

Fact of life :
If everyone is happy with U,
then surely u have made many compromises in your life.

If U happy with everyone,
surely U haveignored many faults of others.

Enjoy the little things in your life,for one day you will look back and realize they were the big things.


Image result for life
   



Image result for life

Solutions for Problems

Problems.The thing that everybody have to go through It is very tortured and erghhh.The most problem that I had was having a problem with friends.Omg .It's too hard but U can let your hair down by share your problems to a counselor, friend that can be trust, or parent. U can also ask some help from your God. U don't need to suicide. That's a dumbest thing to do. For Muslims, U can read Al-Quran or else 'berzikir'. U will feel relax . That's all. Thank u. Every problems have their solutions. For Muslims, Allah will never give a problem that U can't solve it.
                                      
                                                       


 
Image result for problem solving
There is  a solution for your problem.






                                                         Image result for problems quotes